Dzsaj Bhím Közösség

Én és a Buddhizmus

2009.08.15. Kategorizálva: Címlap, Közösség      Címkézve: ,

Kubu az úszói elvonuló központbanElsőnek 2004 májusában találkoztam ezzel a körrel. Akkoriban nem tudtam ,hogy ez a kör miféle ideológiák köré épül, csak azzal foglalkoztam ,hogy nyolcadikos általános iskolásként megismerkedjem az ózdi Ady Endre roma tehetséggondozó kollégium lakóival. Három napos tábor volt ahol az ismerkedés került előtérbe. Ekkor tudtam meg ,hogy nem csak az ózdi kollégium lakói vannak a táborban ,hanem a pécsi Amrita OBK egyesület tagjai is és azt is megtudtam ,hogy miért. Mert a tábort az Amrita OBK egyesület és az ózdi kollégium rendezte. Elég sok helyen voltunk ,de ami legjobban megmaradt bennem az ózdi strand és a Bükkmogyórosdon az úszói tábor. Az úszói tábor az egy buddhista elvonuló központ mint tudtam meg utólag ,de akkor még nem nagyon foglalkoztatott a dolog. A tábor körülbelül 3km-re volt a falutól ezt a távot mindig gyalog kellet megtenni ,mert az autók nem tudtak bejönni a földúton. A táborban sem áram, sem fürdőszoba nem volt. A vizet egy közeli patakból kellet hozni , gyertyával kellett világítani.A táborból három személy maradt meg az emlékezetembe Orsós Miklós az Amrita OBK egyesület egyik vezetője, Újlaky András a CFCF alapítvány egyik vezetője és Imre Roland az Amrita egyesület tagja. 14 évesen nem nagyon tudtam ,hogy a buddhizmushoz lesz valami közöm.

Kollégista lettem és a Serényi Béla Gimnázium tanulója is egyben. Egy éven keresztül ezzel a társasággal nem találkoztam egyáltalán csak hallottam róluk Lázi Istvántól a szobatársamtól aki folyamatosan kapcsolatban volt velük. Derdák Tibor és Orsós János azt hiszem ekkoriban alkották meg a Kis Tigris Gimnáziumot. Mesélt a kirándulásaikról, táboraikról amikben ő is részt vett és mesélt a buddhizmusról. Egyre jobban kezdett érdekelni ez a társaság ,hiszen annyi mindent hallottam róluk és már én is szerettem volna látni a saját szememmel,hogy mit is csinálnak.

Második találkozásunk Budapesten volt. A Bhim Rao egyesület rendezte a tábort ahova meghívta az ózdi kollégiumot és a Kis Tigris Gimnáziumot is. Itt volt alkalmam megismerni a Kis Tigris Gimnázium néhány tanulóját és Orsós Jánost. A legnagyobb élmény az volt mikor elmentünk a Váradi Roma Café klubjába énekelt nekünk az együttes és ekkor láttam elsőnek Mohácsi Viktóriát aki bekerült az Európai parlamentbe.

Még ebben az évben a Derdák Tibor és Orsós János rendeztek tábort Úszón a buddhista elvonuló központba. Azokat a fiatalokat hívták a táborba akiket ismertek vagy valamilyen kapcsolatban álltak a körrel. Meg hívtak még néhány vendéget Angliából akik a nyugati buddhista rendhez tartoznak Subhuti, Matt,Taira, Manidamma, Anne .Tartottak nekünk előadásokat a buddhizmusról,meditációról és csináltunk szertartásokat is. Esténként pedig az elmaradhatatlan rituálénknak adtunk teret a tábor tűz melletti éneklés és táncolás. Ekkor kezdtem megismerkedni a buddhizmussal és ekkor tanultuk meg az öt erényt is. Ebben a táborban ismertem meg Derdák Tibort, Kalányos Lászlót,Orsós Annát és még sok mindenkit.

Még ezen a nyáron rendeztek egy tábort Hetefejércsén is, ahol mélyíthettük a kapcsolatainkat, még jobban összebarátkozhattunk ,melyet elősegített a közös feladatok megoldása. Itt is voltak a buddhizmusról előadások és még itt voltak az Angol barátaink is.

A következő találkozásunk egy évvel később következett Budapesten .Egy intenzív egy hónapos angolnyelv tanfolyamon vettem részt Lázi Istvánnal, Imre Rolanddal és Berki Józseffel a CFCF alapítvány jóvoltából. Itt újra találkozhattam Újlaki Andrással és itt ismerkedhettem meg Mohácsi Erzsébettel a CFCF Alapítvány vezetőjével. Különböző feladatokat kaptunk és nekik köszönhetően rengeteg emberrel megismerkedhettünk,többek között Felcsúti Péterrel. Ennek az egy hónapnak köszönhetem azt, hogy megismerhettem Budapestet és az angoltudásom megalapozását.

A következő találkozás a tavasszal volt Úszón ,ahova eljött nyugati barátunk is Subhuti a nyugati Buddhista rend vezetője. Ezen a találkozón avattak három embert Dhammamitrává(buddha tanainak barátaivá) Orsó Anikót, Kalányos Lászlót és Lázi Istvánt. Mindenki készülődött, virágokat gyűjtöttek,ajándékokat készítettek, az oltárt feldíszítették. Az avatás gyertya fénynél történt ami még meg hittebbé és ünnepélyesebbé tette az avatást. Ekkor jelentették be a Dzsaj Bhim közösség megalakulását is.

Újra Úszón voltunk .Egy újabb tábor lett rendezve ahol a meg hívott vendég egy Ashwin Jangham egy indiai egyetemista fiú. Ashwin is tartott nekünk előadásokat Indiáról, a társadalmi felépítéséről, az ottani buddhizmusról és ekkor hallottam elsőnek Dr.Ambedkar nevét is. Ashwin egy egész nyarat itt töltött és volt alkalmam találkozni vele elég sokszor ezen a nyáron hiszen rengeteget jártam Baranya megyében az Amrita egyesületnél ,ahol Ashwin lakott. Nyírő András jóvoltából a Sziget Fesztiválra is ami életem egyik legnagyobb élménye volt.

Találkozásaink iskolai berkekre is kiterjedtek. A kollégiumok rendeztek találkozókat és Baranya megyébe is meghívták az ózdi kollégiumot fellépésekre a Gandhi Gimnáziumba és ha már Baranya megyében voltunk elmentünk a Kis Tigris Gimnáziumba fellépni ahol már ismerős arcokkal találkoztam.

A következő évben már B-A-Z megyében találkoztam velük Dr.Ambedkar Gimnázium megalakításakor. Már ekkor végzős diák voltam A Serényi Béla Gimnáziumban Putnokon ami nincs olyan messze Hegymegtől és Sajókazától. Így már könnyebb volt velük találkozni. Leérettségiztem és nekik köszönhetően a Heller Főiskolába járhattam. Olyan akciókban vehettem részt a Dzsaj Bhim közösség nevében mint a Filmsál akció, ahol a sajókazai asszonygyülekezetnek segíthettem pénzt gyűjteni az ország filmrendezőivel karöltve. 2009 Júniusában érettségi vizsgát tettem angol nyelvből , mert a Serényi Béla Gimnáziumban német nyelvből vizsgáztam. Most pedig ebben az évben azon dolgozom hogy jobb érettségi vizsgát tehessek történelemből és matematikából a Dr.Ambedkar Gimnáziumnál, hogy felvegyenek egyetemre.

Glonczi László (Kubu)

7 komment:

1 | Derdák Tibor

2009. augusztus 15. 10:03

Kubu a sztár!

2 | Boda Peti

2009. augusztus 15. 19:21

Szia Kubu!
Büszke vagyok rád, minden elismerésem, csak így tovább. Hajrá!!! Aldin tut o Drago Del!!!

3 | Fürjesné Zsóka

2009. augusztus 19. 20:37

Csak így tovább „Falkavezér”! Vár Rád az egyetem!

4 | Lázi István János

2009. augusztus 27. 17:00

Remélem örömödet találod ebben a „körben”. Kívánom neked hogy sikerüljenek a terveid, és hogy minden akadály könnyedén tudj venni.
Te del o Del baxt thaj zor thaj sastyipe!

5 | Dzsaj Bhím Közösség » Telihold - Imakönyv a Dzsaj Bhím Közösség sajókazai gyülekezetei számára

2010. április 24. 08:22

[...] és design: Glonczi László Kubu Papírméret: A7 (2.9 x 4.1 in / 7.4 x 10.5 [...]

6 | Horváth Nikoletta

2010. június 23. 10:00

Szia Kubi!

Remélem emlékszel még rám, nagyon örülök hogy ilyen jol megy neked.GRATULÁLOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sOK SIKERT A TOVÁBBIAKBAN!!!!!!!

7 | Fikusz Benjamin

2011. június 25. 06:23

Tetszett az írásod, nagyon jó, hogy leírtad.
fikusz

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Vilmos nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 18
 • Mai oldal-megtekintések: 28
 • Összes látogató: 199500
 • Összes oldal-megtekintés: 2657077