Dzsaj Bhím Közösség

Az Uszói tábor!

2010.05.09. Kategorizálva: Címlap, Közösség   

Az Uszói tábor!2008 nyarán lehetőséget kaptunk a családom és jó magam, hogy részt vehessünk az uszói táborban. Számomra nem csak egy tábor,üdülés, szórakozást, a buddhista tan gyakorlását jelentette, hanem:

Egy új élet kezdetét.

Igen egy új élet kezdetét hiszen az köz tudott ,hogy alkoholizmusban szenvedtem és nem volt betegség belátásom de köszönöm szépen nem is akartam meggyógyulni. orvosok hadai próbáltak lebeszélni de annak ellenére, hogy máj gyulladásom és májnagyobbodásom volt nem fogadtam szót. kettő hónapot jósoltak az életemből az orvosok de ezt is jó indulattal. Egy alkohol elvonó rehabilitációs központba nyertem felvételt de oda is bódult állapotba mentem így nem fogadtak a felvétel kikötése az volt, hogy 10 napig abszinens kelet volna maradnom no ez nekem nem ment inkább ittam tovább.

Gilvánfa (Fotó: Virág Tünde)Ekkor kaptuk a meghívást az uszói táborba de már előtte is hívtak, emlékszem egyszer autóval jött el értünk Vicze Szabolcs tanár úr de részeg voltam és azt hazudtam neki beteg vagyok nem tudtam még felállni sem

Azota elmondtam neki mi volt az igazi oka annak, hogy becsaptam nagyon szégyelem mert segíteni szerettek volna de nem mentem el akkor.

De ami szerencsémre elkerülhetetlen volt részt vettem a táborban. A tábor a legközelebbi falutól legalább 4 km-re volt. Ez a tábor az elvonulásra és a elmélkedésre nagyon alkalmas. Nem volt csapi víz forrásból ittunk, nem volt áram gyertya fénnyel és tábor tűzzel világítottunk. Szóval egyszerű és szép volt ott de számomra a magamra a helyes útra való visszatérést nyújtották azok az emberek akik ott részt vettek. Közülük is Orsós János aki egy tábortűzi beszélgetés során mindenkiről elmondta a véleményét rólam is soha nem felejtem el a szavait hisz ezek a szavak nyitották fel a szememet.

Zoli és édesapja (Fotó: Virág Tünde)- Soha nem késő Zoli nem lenne szabad innod hiszen van három gyereked akiket felkel nevelned és ne tedd magad öregembernek akinek már mindegy igen is tovább kel lépni és felelősséggel tartozol a gyerekeid iránt én nem ilyenek ismertelek meg-

Ezek voltak az intelmei röviden. Senki soha nem vágott így fejbe szavakkal, hiszen elgondolkodtam rajta de nagyon. Ez nem sikerült orvosoknak,barátoknak, és a családnak sem.

Balról jobbra - Zoli felesége, Zoli és Kis Zoli (Fotó: Virág Tünde)Azóta ez év szeptember 21- én lesz három éve hogy egy csepp alkoholt sem iszom. Azóta elvégeztem egy szociális gondozó és ápoló tanfolyamot, három hónapig dolgoztam a Görcsönyi idősek otthonába mint ápoló. Sajnos a megyei köz gyűlés mint fent tartó az anyagi megszorítások miatt a görcsönyi otthonból 10 fő lécszámleépítésre volt szükség én voltam a nyolcadik. Viszont nagyon jó kapcsolatot tartok fent az intézmény vezetésével és személyzetével is.

Jelenleg a kistérségi társulat foglalkoztat a falumban baksán a nyugdíjas club idősek nappali ellátásában dolgozom december 31 íg.

Köszönöm a Dzsajbhím közösségnek és vezetöiknek, tanáraiknak jó indulatu segitségüket,hogy ma itt tarthatok.

Orsós Pápai Zoltán

2 komment:

1 | Derdák Tibor

2010. május 9. 21:33

Kedves Zoli!
A Buddha ezt a nyolc javaslatot hívja Nemes Ösvénynek:
Tisztánlátás,
helyes döntés,
megfelelő megszólalás,
jó magaviselet,
tisztes megélhetés,
erős edzés,
fegyelmezett figyelem,
mélységes mély elmélyedés.
Szerintem Te mind a nyolcat kipróbáltad, és érdemes volt.

2 | Fürjesné Zsóka

2010. május 18. 17:45

Kedves Zoltán!

Gratulálok ahhoz, amit elértél és csak így tovább!
Valamiért az  égiek számára is nagyon fontos a Te sorsod, biztosan nem véletlenül terelték az utadat az úszói táborba. Ott vártak azok az emberek, akik hatni tudtak Rád, kilendítettek a holtpontról. A többi már mind a Te erődnek és kitartásodnak köszönhető.
Sok embernek lehet példa az általad megtett út. Íveljen egyre feljebb, azt kívánom!

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Vilmos nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 15
 • Mai oldal-megtekintések: 21
 • Összes látogató: 199500
 • Összes oldal-megtekintés: 2657070