Dzsaj Bhím Közösség

Gettó Milliomos

2009.02.25. Kategorizálva: Címlap, Könyvtár      Címkézve: ,

Bombay XXI. század

Az Oscar díjas Gettó Milliomos című film rendezője Danny Boyle, támogatja a buddhista segélyszervezetünket, a „Karuná”-t

A film, a Gettó Milliomos (‘Slumdog Millionaire’) mozgalmas mese a reményről és a szerelemről. Bemutatja az indiai nagyvárosi nyomornegyed lakóinak és az utcagyerekeknek az életét Bombayben. A film besöpörte a brit BAFTA Film Díjait, legjobb film, legjobb rendezés kategóriában, az Arany Földgömböt a legjobb drámai film kategóriájában, továbbá 8 Oscar Díjat!

Azt azonban sokan nem tudják Danny Boyle rendezőről, hogy ő a buddhista segélyszervezetünknek, a Karunának a támogatója. Karuna magyarul együttérzést jelent. Danny Boyle valóban a szegényekkel együttérző művész. Amalavajra, a Nyugati Buddhista Rend tagja egyszer a lakása ajtaján kopogtatott adományért, s a filmrendező feliratkozott a rendszeres támogatók sorába.

Danny Boyle filmje megörökíti India túlzóan élénk káoszát és problémáit, beleértve a kiterjedt szegénységet, a gyermekek kizsákmányolását és a vallási, etnikai alapon szerveződő erőszakot. Boyle még ezeket a komoly problémákat is humorral ellensúlyozza, pl. a méltán híres „nyilvános wc” jelenetben.

2009. február - borsodi és baranyai buddhista önkéntesek Budapesten adományt gyűjtenek a rászorulóknak SajókazáraA Karuna, a Nyugati Buddhista Rend jótékonysági szervezete, mely évek óta működik Bombayben. Az egyik partnere a Száthi (Saathi, honlapja a www.saathi.org), mely menedékhelyet biztosít, kiszolgáltatott, utcán élő gyerekeknek, és nyújt szakmai segítséget és tanácsadást. A Száthi olyan szökött fiatalokkal foglalkozik, akik a bombayi pályaudvarra érkeznek meg, és menten a gyermek-kizsákmányolás áldozataivá válnak. A film több jelenetét ezen a pályaudvaron és a környékén forgatták, s a rendező hűen érzékelteti ezeknek az utcán élő gyerekeknek a kiszolgáltatottságát. A Száthi azért dolgozik, hogy megelőzze, hogy a filmen látható, és hozzájuk hasonló gyerekek utcára kerüljenek és ott alakítsák ki életüket.

A Karuna önkéntesek segítségével alapozza meg forrásait, aktivisták részvételével szélesíti a jótékonysági pénzgyűjtéseket. A Karuna önkéntesei most már az Oscar díjas film élményeire alapozhatnak, amikor továbbra is kopogtatnak házról házra, és mindenkinek fölteszik a kérdést: Segítenél-e olyan gyerekeknek, mint akik a Gettó milliomosban próbálnak kiszabadulni a szegénység és bűnözés karmaiból? Ha igen, csatlakoznál egy jótékonysági pénzgyűjtési akcióhoz?

További információért keresd Magyarországon a Dzsaj Bhím Közösséget. Egyházi szja 1% felajánlásodhoz technikai számunk: 1720.

Angliában Jo-t, Kehmajala-t vagy Santavarji-t lehet keresni: 0207 700 3434, vagy látogasd meg a Karuna honlapját: www.appeals.karuna.org

Ha többet szeretnél tudni a Karuna tevékenységéről: www.karuna.org, ha támogatnád a szervezetet: www.karuna.org/donate

Üdv a hazai aktivistáktól: Orsós Annus, Bodori Kata, Julian Ingram - Sajókazáról

5 komment:

1 | Kumár

2009. március 4. 13:48

Sajnos még nemlátam ezt a filmet.De más hasonlo filmek sem sürün jutnak el az emberekhez.Az iskolákat megkelene célozni ijen müvész filmekel.A fiatalok,és persze az idösebek közül is sok embert, ellehet érni jo és korekt filmekkel.Nyári estéken szabadtéri vetitések.STB.

2 | Orsós Zoltán

2009. március 6. 12:37

A filmet én sem láttam még de remélem sor kerül erre, de a lényeg az, hogy a filmnek célja és üzenete van az emberek fele.

3 | Kumár.

2009. április 1. 13:27

Isten akaratábol,látam a Gezo miliomos filmet.Már 3.alkalomal megnéztem.Ajálom aki teheti néze meg.Sok dologban magamra iletve más aotobidakta(értelmes,de nem iskolázot)barátom,és hejzetekre ismertem.

4 | trixy

2009. május 5. 06:45

Sziasztok!

Én már láttam a filmet, az iskolában láttam.  Nagyon jó film, és tényleg hasznos film. Mindent ki lehet belőle olvasni szegénységet, gazdagságot, szerelmet. És érdekes a film vágása. Párhuzamosan mutatja be a gyerek életet és a felnőt életet. Megérdemelte az oscar díjat! Ajánlom mindenkinek…

5 | Göntér Irén

2010. április 22. 12:35

Neünkis jo lenne anyagi segítség három gyermeket nevelek és olyan házban lakunk ami már sajnos szét esik és a gyermekeim folyton betegek ha esetleg itt fel venné   velem a kapcsolatott egy olyan ember aki tudna rajtunk segíteni aki a szegényeken segít és nem számit neki a pénz azt meg köszöném 39 éves anyuka aki családi potlékbol él.És a kislányomnak meg hormon kezelésre lenne szüksége mert 12 éves 140cm és csak 30kg kérem segitsenek csimbi007@freemail.hu

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Emília nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 2
 • Mai látogatók: 98
 • Mai oldal-megtekintések: 201
 • Összes látogató: 200260
 • Összes oldal-megtekintés: 2667195