Dzsaj Bhím Közösség

Filmsál: 2,5 millió a sajókazaiaknak

2009.02.20. Kategorizálva: Címlap, Támogatók      Címkézve: ,

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz! Két és fél millió forint gyűlt össze a sajókazai szegényeknek - közölte lapunkkal Salamon András filmrendező. A sajókazaiak kártyás villanyórát igényelnek.

Korábban megírtuk, hogy a szabálytalan áramvételezés kapcsán börtönbüntetésre ítélt, mélyszegénységben élő romák sorsa megindított néhány filmest, akik arra gondoltak, ha a szemlén megforduló több tízezer ember adakozna, a borsodi faluban vergődő embereken segíteni lehetne.

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz! Ezért a hazai filmes szakma legnagyobb ünnepén, három helyszínen állítottak fel standokat, ahol a szolidaritás szimbólumaként egy filmszalagként megfestett sálat kaptak az adományozók. A filmesek - a Szociális Innováció Alapítvány segítségével - személyesen viszik el Borsodba az adományt.

Azt, hogy mi lesz a pénzzel, Salamon András a helyiekre bízná, azaz az érintett sajókazai családok tagjaiból alakult Segítő Kéz Asszonygyülekezetre és a problémáikat jól ismerő Derdák Tiborra, a helyi gimnázium igazgatójára. Derdák azt mondja, azt szeretnék, ha véget érne kálváriájuk, és a leszerelt órákat visszaszerelnék, vagy kártyás mérőket kaphatnának.

Valójában csak az utóbbira van jó esélyük. A visszakapcsolás feltétele ugyanis az, hogy az igénylő részt vegyen az adósságkezelő programban. Ezt a szolgáltatást viszont csak negyvenezer lakos felett köteles biztosítani az önkormányzat. Bár ha a képviselő-testület elkötelezett, beszállhatna egy ilyen programba: az adósság 25 százalékát a családok fizetnék, és a fennmaradó 75 százalék (legfeljebb kétszázezer forint) tíz százaléka terhelné az önkormányzatot, mert a többit a költségvetésből visszakapja. A kártyás fogyasztásmérő viszont jár nekik, és a jogszabályok alapján eddig is járt volna. A szociális törvény szerint ugyanis azoknak jár mérő, akik lakásfenntartási támogatást kapnak, kikapcsolták az áramot, és megállapodást kötnek a szolgáltatóval a hátralékuk rendezéséről. A sajókazaiak közül sokan ilyenek.

Forrás: Népszabadság

5 komment:

1 | Orsós Anna

2009. február 9. 19:28

Filmsál akció
Egy kedves barátom Glonczi László és jó magam Orsós Anna személyesen is részt vehettünk a filmsál akción.

Mikor megérkeztünk Budapestre a Kongresszusi Központba, nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy sikere lesz ennek az akciónak, eleinte nem is tudtam, hogy mit is kell majd nekünk csinálnunk.
Egy kicsit féltem, hogy az emberek elutasítóak lesznek, ez persze nem így történt.

Az emberek nagyon segítőkészek voltak, és őszintén érdeklődtek, mert nem tudták, hogy kik azok akiken segítenek, vagy, hogy egyáltalán hol is van Sajókaza. Voltak, akik nem el sem tudták képzelni, hogy ilyen helyzetben élnek emberek ma Magyarországon.

Én nagyon örültem, hogy részt vehettem ezen az akción, mert egy kicsit én is segíthettem a Sajókazán élő szegényeken, és sok emberrel ismerkedhettem meg, akik nagyon kedvesek és jó barátok.

Láthattam, hogyan segít sok-sok ember másokon puszta jóindulatból, és ismét kellemesen csalódhattam az emberekben.

Szeretném megköszönni minden adakozónak a segítséget, mert nélkülük nem ment volna.

O.A.

2 | gizike

2009. február 11. 09:44

Gratulálok. Köszönöm e tiszteletre méltó segítséget.

3 | Somosi

2009. február 19. 12:49

Láttam én már karón varjút !!
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ennek az eredménye.
Elfogy majd a pénz, és kezdődik minden előről….
Remélem a sikereket ( ha lesz ilyen) nyomon tudjuk követni.

Ha nem törlik a hozzászólásomat, utólag tudok mire hivatkozni..   :-)   :-o  ;-(

4 | Kumár

2009. március 9. 15:02

Kedves Orsos Anna.Énis és családom is megszenvedi, ezt az anti szociális és szerintem egyre raszistáb rendszert.az emberek elvanak butitva.És valoban nagyon sokuknak,halvány fogalmuk nincsen a mély szegény ségröl.Kivánok minél töb ijen és ehez hasonlo sikeres akciokat.

5 | gizike

2009. április 26. 10:45

Kedves Somosi és Mindenki!

Elszeretném mondani mindenkinek, hogy a kártyás villanyóra ügye előre haladt. 10 családdal szerződést kötöttek, és hamarosan érkezik a várva várt megoldás.

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Vilmos nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 16
 • Mai oldal-megtekintések: 22
 • Összes látogató: 199500
 • Összes oldal-megtekintés: 2657071