Dzsaj Bhím Közösség

Folytathatja Miskolc cigányozó rendőrkapitánya

2009.02.01. Kategorizálva: Címlap, Sajtó   

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz! Videó: Tenyek.hu
Forrás: Index.hu

Tegnap még vizsgálat és áthelyezés, mára minden visszavonva: a jelek szerint egy nap alatt sikerrel fordította meg Káli Sándor polgármester és a borsodi MSZP a cigánybűnözésről értekező miskolci rendőrkapitány sorsát. A vizsgálat szerint egyébként Pásztor Albert nem követett el jogsértést, így folytathatja munkáját, de mivel nyilatkozata félreérthető volt, figyelmeztetést kap.

Folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, átvezénylését Bencze József országos rendőrkapitány, Draskovics Tibor rendészeti miniszter jóváhagyásával megszüntette. Pedig tegnap még ott tartott a történet, hogy az ORFK vizsgálatot indított Pásztor ellen, aki egyes megítélések szerint cigányozott.

Emlékeztetőül: a kapitány azt találta mondani,miszerint: „azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.”

Ám a miskolci polgármester szerint az ügyeket eredményesen felderítő Pásztor nem sértett normát, így maradnia kellene. (Káli szerint egyébként a romakérdés nem miskolci specifikum, ez Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált.) A polgármester, szándékát nyomatékosítandó egyeztetni akart az ügyben Draskoviccsal, illetve tüntetést szervezett.

Miután Káli beleállt az ügybe, az MSZP-ben erős befolyással bíró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szocialista nagyok is kiálltak Pásztor mellett, így ott volt a borsodi szocialisták tegnapi tisztújító küldöttgyűlésén is, ahol egy helyszíni forrásunk szerint hosszan beszélgetett a megyei MSZP-s erős emberekkel, akik szintén maradását támogatták. (Megjegyzendő: ez ügyben egybecsengett a Fidesz és az MSZP akarata, az ellenzék sem kívánt megválni Pásztortól.)

Ami az említett vizsgálatot illeti, az rekordgyorsasággal zárult le, még szombat este. Bencze József szerint Pásztor jogsértést nem követett el, ezért az országos rendőrkapitány javasolta Pásztor átvezénylésének megszüntetését Draskovicsnak. A miniszter egyetértő válasza vasárnap érkezett meg. A vizsgálat azt azért megállapította, hogy a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre alkalmas lehet, ezért a miskolci rendőrkapitányt Bencze József figyelmezteti.

Maradhat a miskolci rendőrkapitány

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz! Videó: Tenyek.hu
Forrás: Hvg.hu

Folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, átvezénylését Bencze József országos rendőrkapitány, Draskovics Tibor rendészeti miniszter jóváhagyásával megszüntette.

Bencze József vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy a szombaton lezárt vizsgálat szerint Pásztor Albert jogsértést nem követett el, ezért az országos rendőrkapitány javasolta átvezénylésének megszüntetését, amiről még szombaton este tájékoztatta Draskovics Tibort. A miniszter egyetértő válasza vasárnap érkezett meg.

Bencze József hozzátette: a vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre alkalmas lehet. Ezért a miskolci rendőrkapitányt Bencze József figyelmeztette, s felhívta figyelmét, hogy a jövőben tartsa be a nyilatkozattétel szabályait. Pásztor Albert ezt tudomásul vette - áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében.

Bencze József hangsúlyozta azt is: minden megszólaló számára fokozott követelmény az általánosításra lehetőséget adó, félreérthető nyilatkozatok elkerülése. A rendőrkapitány az átvezénylést a vizsgálat zavartalan lefolytatásával indokolta.

Pásztor Albert pénteki miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási „bűncselekmény elkövetője cigány származású volt”. Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József azonnali vizsgálatot rendelt el, amelynek idejére átvezényelte a főrendőrt a megyei főkapitányságra.

A miskolci városvezetés mellett pártok, országgyűlési képviselők, civil- és romaszervezetek is kiálltak Pásztor Albert mellett, sőt többen a miniszter és az országos főkapitány lemondását is felvetették, míg a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke egyetértett a borsodi vezető áthelyezésével.

Draskovics Tibor miniszter szombaton egy televíziós műsorban azt mondta: a miskolci rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. A miniszter szerint nagyon sokan „rosszul élik” meg a rendőrkapitány áthelyezését mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is „vérzik a szíve” érte.

Vasárnapra demonstrációt szerveztek a főkapitány mellett Miskolcon, részvételi szándékát többek között jelezte Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere és a megye több más MSZP-s képviselője is. A miskolci önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója is azt közölte korábban: teljes a bizalmuk a kapitányban.

Farkas Félix, a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szombaton úgy vélte, hogy „Draskovics miniszternek azonnal le kellene mondania posztjáról, hiszen súlyos feszültséget keltett a rendőrkapitány leváltásával, amiből a tisztességesen élő cigányság is megkapja a részét”.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete az országos rendőrfőkapitány lemondását nyílt levélben követelte, véleményük szerint Bencze József politikai megrendelésre függesztette fel beosztásából Pásztor Albertet. A Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke, Horváth Ferenc viszont úgy vélekedett: politikai indíttatású lehetett Pásztor Albert kijelentése, s a 2005-ben alakult szervezet egyetért a miskolci kapitány áthelyezésével.

A közös érdem

A politikai pártok, a kisebbségi és civilszervezetek közös érdeme, hogy Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány visszakerülhetett posztjára - mondta Káli Sándor (MSZP) miskolci polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. A polgármester nagy horderejű döntésnek tartja azt, hogy egy elhamarkodott döntést ilyen gyorsan visszavontak.

Példaértékű volt ez az összefogás, mert ismét megmutatta, hogy Miskolc jelentős ügyekben igen is össze tud fogni - fogalmazott a városvezető, utalva ezzel arra, hogy a város és a megye szocialista országgyűlési képviselői, a Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója, kisebbségi és civilszervezetek egyként álltak ki a városi kapitány mellett.

Káli Sándor közölte: miután Pásztor Albert visszakerült posztjára, ezért lényegében okafogyottá vált a vasárnap délutánra mellett meghirdetett szimpátiatüntetés, és arra kérte a miskolciakat, maradjanak otthon, Miskolc legyen továbbra is a „rend városa”.

A kormányfő tudomásul vette

Gyurcsány Ferenc a soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: miniszterelnökként egyetért azzal, hogy vizsgálat indult a miskolci rendőrkapitány romákra vonatkozó kijelentése miatt, és tudomásul vette, hogy az országos rendőrfőkapitányt felügyelő miniszter elfogadta a vizsgálat eredményét, magánemberként azonban ezen a területen „jelentős érzékenységgel rendelkezik”. Hangsúlyozta azonban, hogy kormányfőként védeni fogja az alkotmányos rendet, hogy ilyen esetben van, akinek a felelőssége lefolytatni a vizsgálatot, és felelőssége dönteni, őt pedig a végén tájékoztatni.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte, ha egyetlen olyan cigány ember is van, akire nem illik rá, ami elhangzott, akkor a kijelentés oktalanul és indokolatlanul megbánthat valakit.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta azt is, szeretné, ha az maradna meg az emberekben, hogy a vizsgálat elmarasztalta a miskolci rendőrkapitányt, és nem az, hogy a helyén maradt.

A kormányfő úgy látja, az a helyes, ha a bűnelkövetőket származásuk, vallásuk és kisebbségi helyzetük miatt nem minősítik, mert a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a magyar bűnüldözés a bűnön kívül bármi mást figyelembe vesz.

Fodor szigorúbb büntetésért kiált

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz! (Videó: RTL Hírek)

Fodor Gábor szerint - anélkül, hogy kínpadra akarná vonni a miskolci rendőrkapitányt - az ügynek komolyabb következményei kell hogy legyenek egy egyszerű figyelmeztetésnél. Az ellenzéki politikus vasárnap az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: Pásztor Albert kijelentésével egy népcsoportot bélyegzett meg. A szókészletnek nem lehet része a cigánybűnözés kifejezés - jelentette ki. Fodor Gábor úgy látja, hogy a rendőrkapitány ezzel a kijelentéssel alkalmat teremtett a magyar társadalomban arra, hogy megint az előítéletek uralják a közbeszédet a romák megítélésével kapcsolatban.

Az SZDSZ elnöke határozott kiállást vár a kormányfőtől és a miniszterektől. Megjegyezte, szerinte mind az MSZP mind a Fidesz olyan nyilatkozatokat tett ebben az ügyben, amelyekkel az SZDSZ nem tud egyetérteni.

A rendőrkapitány megköszönte a támogatást

Elítélem a faji és etnikai alapú megkülönböztetés minden formáját, és küzdök is ellene, örülök, hogy megértették, nem vagyok rasszista - fogalmaz Pásztor Albert a posztjába vasárnap visszahelyezett miskolci rendőrkapitány az MTI-hez eljuttatott közleményében. Úgy ítélem meg, ennek a megértésnek köszönhető az a széles társadalmi összefogás, amely véleményem szerint kevésbé személyemről, mint inkább a felismert probléma megoldásának igényéről szólt - írja a rendőrezredes.

„Hálás vagyok minden nemzettársamnak: magyarnak és cigánynak, köszönöm rendőr kollégáimnak, hogy mellettem álltak, köszönöm vezetőimnek, hogy soron kívüli vizsgálat lefolytatásával segítették elő vitatott nyilatkozatom összes körülményének tisztázását és azt a döntést, hogy visszahelyeztek beosztásomba, így továbbra is az emberek biztonságáért szolgálhatok” - fogalmaz közleményében a főrendőr.

Pásztor Albert azt is közli, hogy tudomása szerint a február elsejére tervezett demonstráció célja a mellette történő kiállás lett volna. „Ez az ok azonban az országos rendőrfőkapitány úr ma reggeli személyzeti intézkedése nyomán megszűnt. Kérem, ennek tudatában fontolják meg részvételüket”.

Az országos rendőrfőkapitány döntését tudomásul veszem és elfogadom, az eset tanulságait levonom, mindezekkel összefüggésben további nyilatkozatot nem kívánok tenni - zárul Pásztor Albert közleménye.

Folytathatja munkáját a miskolci rendőrkapitány

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz! Videó: Tenyek.hu
Forrás: Origo.hu

Posztján maradhat a helyi cigányok bűnözéséről általánosítva beszélő miskolci rendőrkapitány, Pásztor Albert, akit kijelentései miatt ideiglenesen áthelyezett Bencze József országos főkapitány. A szombaton lezárt vizsgálat szerint Pásztor nem követett el jogsértést.

Folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, akinek megszüntette az átvezénylését Bencze József országos rendőrkapitány. A döntést jóváhagyta Draskovics Tibor rendészeti miniszter is.

A szombaton lezárt vizsgálat szerint Pásztor Albert viselkedése nem volt jogsértő, ezért az országos rendőrkapitány javasolta átvezénylésének megszüntetését - közölte az MTI-vel Bencze József. A főkapitány hozzátette: erről még szombaton este tájékoztatta Draskovics Tibor rendészeti minisztert, akinek egyetértő válasza vasárnap érkezett meg az ORFK-ra.

Az országos főkapitány szerint a vizsgálat megállapította, hogy a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre alkalmas lehet, ezért a figyelmezteti a miskolci rendőrfőkapitányt. Minden megszólaló számára fokozott követelmény az általánosításra lehetőséget adó, félreérthető nyilatkozatok elkerülése - fogalmazott Bencze József.

Pásztor Albert pénteki miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási „bűncselekmény elkövetője cigány származású volt”. Ezt követően Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József azonnali vizsgálatot rendelt el, amelynek idejére átvezényelte a főrendőrt a megyei főkapitányságra.

Gyurcsány tudomásul vette a döntést

Draskovics Tibor miniszter szombaton egy televíziós műsorban azt mondta: a miskolci rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, és az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. A miniszter szerint nagyon sokan „rosszul élik” meg a rendőrkapitány áthelyezését mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is „vérzik a szíve” érte.

A rendőrkapitány ügyében maga a kormányfő kérte a vizsgálat lehető leggyorsabb lezárását - közölte Gyurcsány Ferenc vasárnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy konzultált az ügyben Draskovics Tibor rendészeti miniszterrel és „tudomásul vette” a vizsgálat eredményét.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy reméli: nemcsak az kap nyilvánosságot az ügyben, hogy marad a posztján a rendőrkapitány, hanem az is: elmarasztalást kapott a történtekért.

Draskovics nem mond le

„Draskovics Tibor ezen a hétvégén minden eddiginél ékesebben bizonyította alkalmatlanságát. A kormány eddig is képtelen volt a közbiztonság fenntartására Magyarországon, a törvénytisztelő emberek biztonságát - határozatlansága, cselekvőképtelensége miatt - nem tudja garantálni. Itt az ideje, hogy Draskovics Tibor távozzon posztjáról” - közölte Lázár János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke vasárnapi nyilatkozatában.

Draskovics Tibor nem tervezi, hogy lemondjon a miskolci rendőrkapitány ügye miatt. Az igazságügyi és rendészeti miniszter erről újságírók előtt nyilatkozott a kormány soron kívüli vasárnapi ülése után. A miniszter véleménye szerint Miskolc rendőrkapitánya jól felkészült, sikeres, eredményes rendőri vezető, aki azonban ebben az ügyben hibázott, mert szavaiból olyan következtetéseket lehetett levonni, amelyeket reméli, Pásztor Albert sem gondolt. Draskovics Tibor közölte, ő kérte Bencze Józsefet arra, hogy gyors legyen a vizsgálat.

Közös érdem - mondja a polgármester

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz! (Videó: RTL Hírek)

A politikai pártok, a kisebbségi és civilszervezetek közös érdeme, hogy Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány visszakerülhetett posztjára - mondta Káli Sándor (MSZP) miskolci polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy Bencze József országos főkapitány vasárnap úgy döntött, folytathatja munkáját a kapitány.

A polgármester nagy horderejű döntésnek tartja azt, hogy egy - a szavai szerint - elhamarkodott döntést ilyen gyorsan visszavontak. Példaértékű volt ez az összefogás, mert ismét megmutatta, hogy Miskolc jelentős ügyekben össze tud fogni - fogalmazott a városvezető, utalva ezzel arra, hogy a város és a megye szocialista országgyűlési képviselői, a Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója, kisebbségi és civilszervezetek egyként álltak ki a városi kapitány mellett, miként a Fidesz megyei elnöke is, aki egyúttal a megyei közgyűlés elnöke is.

Készenléti rendőrséget akarnak Miskolcon

A sajtótájékoztatón jelenlévő Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének szombaton megválasztott új elnöke elmondta: a Pásztor Albert ellen kezdett vizsgálat gyors lefolytatása, és megnyugtató rendezése ügyében közbenjártak a miniszterelnöknél és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternél, valamint az országos rendőrfőkapitánynál.

A polgármester egyébként úgy vélekedett: ezzel az alapkérdés azonban nem oldódott meg. Részletekről szólva elmondta: a rendőrséget, annak eszközeit meg kell erősíteni, „kérjük azt, hogy készenléti rendőrség kerüljön Miskolcra”, a városvezetés kezdeményezi, hogy kapjon megfelelő finanszírozást a polgárőrség és a városőrség is.

Káli Sándor: A romakérdés sorskérdés

Bár itt és most Miskolcról volt szó, de a probléma , a roma-kérdés egésze nem miskolci specifikum, ez Északkelet- és Dél-Magyarország problémája, ezeket a problémákat Draskovics Tibor miniszternek is el kívánom mondani - hangoztatta Káli Sándor, aki hozzátette: szorgalmazza, hogy a Gandhi Gimnáziumnak legyen tagiskolája Miskolcon, a Lépésről lépésre program - amely romagyerekek iskolai felkészítését szolgálja - pedig lényegesen több támogatáshoz juthasson.

A romakérdés sorskérdés, ezzel nem lehet nem foglalkozni - szögezte le. Káli Sándor közölte azt is: miután Pásztor Albert visszakerült posztjára, lényegében okafogyottá vált a vasárnap délutánra mellette meghirdetett szimpátiatüntetés, és arra kérte a miskolciakat, maradjanak otthon, Miskolc legyen továbbra is a „rend városa”. A tájékoztató ideje alatt jelentették be a szervezők, hogy a demonstrációt megtartják, mert Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt úgy helyezték vissza, hogy figyelmeztetést kapott.

Két vélemény a rendőrkapitányról

Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke szerint politikai indíttatású lehetett Pásztor pénteki kijelentése. A 2005-ben alakult szervezet egyetértett a borsodi vezető áthelyezésével, miközben a Borsod megyei cigányvajda viszont védelmébe vette a rendőrkapitányt. Lakatos Attila az MTI-nek szombaton azt mondta, mélységesen felháborította, ami Pásztor Alberttel történt. „Egy olyan emberről beszélünk, aki feltette az életét a rendőri munkára”, tisztességgel, becsülettel végezte a feladatát - fogalmazott Lakatos Attila. Hozzátette, azért a mondatáért, amely szerint az elmúlt két hónap rablásait, lopásait cigányok követték el, „nem lett volna szabad felfüggeszteni, mert ő csak tényeket közölt, nem rasszista megnyilvánulás volt”.

Pásztor hálás minden nemzettársának

Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány vasárnap sajtóközleményt adott ki. Ebben a főtiszt közölte: „Elítélem a faji és etnikai alapú megkülönböztetés minden formáját, és küzdök is ellene! Örülök, hogy megértették, nem vagyok rasszista.” Ezután a kapitány széles összefogásról beszél, amely a probléma megoldásáról szólt szerinte. „Hálás vagyok minden nemzettársamnak: magyarnak és cigánynak. Köszönöm rendőr kollégáimnak, hogy mellettem álltak, köszönöm vezetőimnek, hogy soron kívüli vizsgálat lefolytatásával segítették elő vitatott nyilatkozatom összes körülményének tisztázását és azt a döntést, hogy visszahelyeztek beosztásomba, így továbbra is az emberek biztonságáért szolgálhatok!” - hangsúlyozza a rendőri vezető.

2 komment:

1 | Derdák Tibor

2009. február 1. 22:56

Köszönjük meg Draskovics Tibornak, hogy legalább egyetlen rövid napig úgy érezhettük: civilizált államban élünk.

2 | KUMÁR

2009. március 16. 17:36

Valaki mondja már meg Lakatos Attilának,ha nem vete volna észre.Magyarország KÖZTÁRSASÁG.Nem feudális kirájság.Ijen hogy Báro, Grof,Vajda nem közméltoság.Holnaptol énis hivatkozhatom nemesi öseimre?És bevezetem a távolba nézési adot?Ez nonszensz.

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Vilmos nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 16
 • Mai oldal-megtekintések: 22
 • Összes látogató: 199500
 • Összes oldal-megtekintés: 2657071