Dzsaj Bhím Közösség

Ígéret már van a kártyás mérőórákra

2009.02.13. Kategorizálva: Címlap, Közösség      Címkézve: , ,

A sajókazaiak a Parlamentbe mentek. Fotó: Móricz SimonA szociális tárca várhatóan törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a mélyszegénységben élő rászorulók - számukat egymillióra teszik - mindegyike kaphasson az áramszolgáltatást szabályozó, úgynevezett kártyás mérőórát. Jelenleg ugyanis csak hat-nyolcezer családnál van ilyen.

A sajókazai családok kálváriája több mint tíz éve tart: amióta a borsodi bányák bezártak, a romatelepen élőknek nincs munkájuk, jövedelmeik nem fedezték az egyre duzzadó közüzemi tartozásaikat. A szolgáltató kikapcsolta az áramot, majd leszerelte az órákat. Ezt a helyzetet elégelte meg néhány asszony, és önsegítő gyülekezeteket alapítottak. Képviselőik tegnap Teleki Lászlóval, a roma- ügyekért felelős politikai államtitkárral és a miniszterelnöki kabinet munkatársaival találkoztak a Parlamentben. Itt szóba került, hogy a szociális törvény adósságkezelésre vonatkozó passzusa hátrányosan érinti a kistelepüléseket, és ezen a jogalkotónak változtatnia kellene. Arról is tárgyaltak, hogyan tudnának az adósságcsapdából kilábalva fizetős mérőórákhoz jutni.

A szociális minisztérium államtitkára, Kovárik Erzsébet megígérte, hogy munkatársaival személyesen mennek Sajókazára, hogy megnézzék, miként élnek a családok. A tárcánál úgy látják, szükség lesz a jogszabályok módosítására. A védendő fogyasztó kritériumainak közel egymillió ember felel meg, azaz ennyien lennének jogosultak kártyás mérőórára, mégis, mindössze hat-nyolcezer családnál van ilyen. A szolgáltatók működését szabályozó törvényen keresztül kell a védendő - szociálisan rászoruló - fogyasztókat segíteni. Az áramszolgáltató ugyanis önszántából nem fogja a mélyszegénységben élő emberek áramhoz jutását segíteni.

Huszonhárom család - mintegy 150 személy - maradt hétfőtől áram nélkül az észak-borsodi Farkaslyuk egyik utcájában, ahol szinte csaknem minden felnőtt munkanélküli. Megtudtuk: az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Zrt. az illegális áramvételezés, valamint az ottani fogyasztók tartozásai miatt állította le szolgáltatását.

Forrás: Népszabadság, 2009. február 12.

2 komment:

1 | Átlag magyar polgár

2009. március 5. 17:49

Uraim!
Hogy is van ez? Mi a véleményük?

„Amikor a telepfelszámolást koordináló iroda munkatársai megkezdték a tulajdoni lapok feldolgozását, azzal szembesültek, hogy egy-egy komfort nélküli nyomortanyára milliós szocpolt vett fel a papíron szereplő tulajdonos – aki soha nem járt Sajókazán.”
forrás: http://hvg.hu/itthon/20090304_.....sztas.aspx

2 | KUMÁR

2009. március 16. 16:32

Vanak csalok Miskolcon is lehuztak sok családot,a szocpolal.Mind fehér galéros bünözö.Eröl igencsak kusolnak.Közben a családok mehetnek az utcára.A stroman megcsak röhög.”Mert a kutya nem eszi meg a köjkét”.

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Bernát és Felícia nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 1
 • Mai látogatók: 11
 • Mai oldal-megtekintések: 36
 • Összes látogató: 198226
 • Összes oldal-megtekintés: 2637390