Dzsaj Bhím Közösség

Kirándulás a Bükkbe

2010.08.22. Kategorizálva: Címlap, Közösség   

Az elmúlt hétvége szombatján, augusztus 14-én, a sajókazai asszonyok üdítő kirándulást tettek a Bükki Nemzeti Parkban elterülő barátságos üdülőfaluba Bükkszentkeresztre.

Az indulás kezdeti nehézségein továbblendülve mindannyian nagy várakozással tekintettünk a nap elé. Szabó György gyógynövénykertjébe voltunk e derűs napon hivatalosak.

A hangulatot fokozta az útközben elénk táruló gyönyörű látvány: a Bükk hívogató, élettel teli nyugodtsága, meghitt ünnepélyes csöndje mindenkire hatást tett. A figyelmes asszonyok a gombázás ottani és itthoni lehetőségeiről folytattak vidám beszélgetést, amikor járművünk felkapaszkodott az erdő közepén haladó kanyargós emelkedőn.

Megérkezvén a rendezett és szép földrajzi adottságokkal megáldott településre egy hölgy – a méltán híres „Gyuri bácsi” munkatársa- fogadott bennünket. Az ország második legmagasabban fekvő településének utcáin könnyű sétát kezdtünk idegenvezetőnk segítségével egészen a gyógynövényes kertig. Közben kísérőnk rövid beszámolót tartott a gyógynövényekkel kapcsolatos tevékenységeikről. Alig 10 percnyi séta után feltárultak előttünk a gyógynövénykert kapui.

Idegenvezetőnk egyszerű, közvetlen stílusban beszélt a generációk által felhalmozott tudásról: a közvetlen környezetünkben is könnyűszerrel megtalálható növények jótékony, gyógyító élettani hatásairól. A növények lenyűgöző látványa emlékezetes illatukkal párosult. A látottak és hallottak rádöbbentettek mindenkit utunk valódi céljára és e cél kivitelezésének lehetőségeire. Az asszonyok önbizalma méltán fejlődhetett, hiszen a kert növényeinek és azok gyógyhatásainak nagy része ismerősként tűnt fel előttük. Az arcokon a „talán ezt mi is tudnánk csinálni” meggyőződése tükröződött. Láttak egy jól működő példát arra, hogy odafigyeléssel, türelmes munkával,ismereteiket gyarapítva és bízva a meglévő tudásukban életerős, jövedelmező vállalkozásba kezdhetnek. Üdítő volt látni mennyire felcsigázta fantáziájukat, mennyire felkeltette vállalkozó kedvüket Szabó György könnyen követhető mintagazdasága. A tanulságos rend-kívüli biológia óra végén őszintén és reménnyel telve hangzott a búcsúzóul szánt „Viszontlátásra!”.

A nap még ezután is tartogatott számunkra egy nem mindennapi élményt. Egy legenda szerint valaha Szűz Mária a település melletti erdőségben járt és amikor megpihent egy kőre ült. Azóta úgy tartják ennek a kőnek gyógyító ereje van. A hely különlegessége folytán manapság is híres, neves zarándokhely a gyógyulni vágyók számára. Nem volt kérdéses tehát, nekünk is látnunk kellett ezt a ligetet. Talán egy tucat emberrel találkoztunk itt, akik áhítattal, csöndben üldögéltek a köveken, vagy éppen a gyönyörű fáknak támaszkodva szemlélődtek. Alig egy órát töltöttünk e templomi hangulatú erdőszélen.

Hazafelé ki-ki elmélázva, mások talán egy gyógynövényes vállalkozás terveit csendben szövögetve, megint mások halk szóval vitatták meg e napsütéses, olykor talán túl meleg szombat tanulságait. Abban azonban mindenki hallgatólagosan egyetértett, hogy megérte ezt a néhány órát üdítő „tanulással” tölteni egy bükkszentkereszti kirándulás keretében.

Nincs komment:

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Kornélia nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 13
 • Mai oldal-megtekintések: 15
 • Összes látogató: 194862
 • Összes oldal-megtekintés: 2600373