Dzsaj Bhím Közösség

Time Magazin: „Kik ölik a magyarországi cigányokat?”

2009.05.06. Kategorizálva: Címlap, Sajtó      Címkézve: ,

Kóka Jenő, a szélsőjobboldali agresszió áldozata. (Fotó: Szandelszky Béla / AP)„Rejtélyes gyilkosságok: kik ölik a magyarországi cigányokat?” címmel közölt írást pénteken az amerikai Time magazin arról, hogy a tiszalöki gyilkossággal ötre nőtt a magyarországi cigányok ellen irányuló merényletek száma. A lap szerzője helyszíni riportot írt a tiszalöki temetésről.

Pénteken „Rejtélyes gyilkosságok: kik ölik a magyarországi cigányokat?”címmel cikket közölt az amerikai Time magazin a magyarországi roma gyilkosságokról. Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári munkás tiszalöki meggyilkolása április 22-én az ötödik olyan eset volt az utóbbi hónapokban, amikor Magyarországon a 600 ezer fős roma közösség egy tagját megölték - írta John Nadler tiszalöki keltezésű cikkében.

A lap szerint Kóka Jenő temetésén Gaál Sándor esperes a több száz gyászoló előtt arról beszélt, hogy a gyilkosság egy kitörőben levő vihar része. „Tovább ölik a romákat” - fakadt ki a temetésen egy neve elhallgatását kérő 35 éves nő.

A Time Bencze József országos rendőrfőkapitányt idézte, aki elmondta, hogy száz nyomozó dolgozik a cigánygyilkosságok ügyében. Szerinte szorul a hurok az elkövetők nyaka körül.

A magazin szerint a magyar és a roma etnikum viszonya „soha nem volt egyszerű”. Mint írta, a mostani bajok 2006-ig nyúlnak vissza, amikor egy embert a romák halálra vertek, miután elütött egy roma gyereket, aki nem sérült meg súlyosan. A feszültséget később a Magyar Gárda nemzeti félkatonai civil szerveződés megalakulása fokozta. A csoport - amelynek tagjai szélsőjobboldali nacionalista jelképeket ábrázoló egyenruhát hordanak - feldühítette a roma közösséget, mivel azt tekinti feladatának, hogy megvédje a magyarokat a roma bűnözéssel szemben. A düh tavaly nyílt erőszakba csapott, amikor roma házakra és emberekre lövöldöztek, és

Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre ellenük. Bencze József a lapnak azt mondta: a nyomozók jelenleg 18, romák ellen irányuló erőszakos eset ügyében folytatnak vizsgálatot. A rendőrség azt feltételezi, hogy az elkövetők katonai kiképzésben részesültek.

Roma vezetők attól tartanak, hogy a közösségükben felgyülemlő düh bosszúakciókhoz fog vezetni. „Nehezen tudjuk visszafogni embereinket” - mondta Balogh Mihály tiszalöki cigány vezető a Time-nak, aki szerint ha a gyilkossági ügyeket nem oldják meg hamarosan, nagyon nehéz lesz visszatartani az embereket a cselekvéstől. Szerinte a bosszúakciók sorozatának „szörnyű következményei” lennének egy olyan országban, amely a rasszizmus puskaporos hordójává vált és amelyet erősen sújtott a globális gazdasági válság - írta a hetilap.

A Time idézte Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjét is, aki azt mondta, hogy a gazdasági visszaesés a romaellenes programot hirdető szélsőjobboldali pártok megnövekedett támogatásához fog vezetni az idei európai parlamenti, és a következő magyar parlamenti választásokon. Szerinte a válság miatt kiábrándult szavazók e pártok sorait erősíthetik.

Hétfőn az Egyesült Államok egyik vezető napilapja, a The New York Times címoldalas írást közölt arról, hogy Magyarországon egyre több halálos merényletet követnek el cigányok ellen.

Forrás: Origo.hu

2 komment:

1 | Kumár

2009. július 27. 11:25

Ezt a kormány szija.”Oszdmeg és uralkogy”
Ha igazán akarnák már nyakon csipték volna a GYIKKOSOKAT(Ne ölj)

2 | magyar

2011. április 3. 02:43

ez olyan mint szept 11,  az állam csinálja

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Vilmos nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 15
 • Mai oldal-megtekintések: 21
 • Összes látogató: 199500
 • Összes oldal-megtekintés: 2657070