Dzsaj Bhím Közösség

Kedves Barátaim! Namó Buddhaja és Dzsaj Bhím!

2010.04.05. Kategorizálva: Címlap, Közösség   

Remélem jól vagytok.

Április 14-én ünnepeljük Dr. Bábászáhéb Ámbédkar Bódhiszattva születésének 119-dik évfordulóját. Sokan már annak a lázában égünk, hogy méltón előkészítsük és megszervezzük e nagy nap megünneplését.

Tudjuk, hogy eleve kevés buddhista ünnepünk van az év során.
Az embereket vonzza a sok színes hindú ünnep és persze minden más különleges nap, és ezért még az áttért buddhisták is megtartják a hindú ünnepeket (pl. Diwali, Holi, Garbha, Rakshabandhan, Mahashivratri stb.).

Az Ámbédkar dzsajantí és a Buddha dzsajantí viszont tényleg a buddhistáké. Barátaink, Rashtriya Pariwarik és Dhamma Sangosthi (RPDS) 20 éve beszélnek az embereknek arról, hogy milyenek is a mi buddhista ünnepeink, mi is a mi dalit kultúránk.

Mit szervezzünk Bhím Ráó Ámbédkar születésnapján (április 14) vagy Buddha születésnapján (májusi holdtölte)?

1.) A dzsajantí napján be kell vonnunk a közönséget a programba a buddhista templomnál. Próbáljuk elkerülni a közönség programjának estére tolódását - esti programunk az év bármely napján lehet, de a dzsajantí napja reggeltől estig legyen a miénk!

2.) Ezen az estén,otthonainkat be kell tölteni gyertyákkal, lampionokkal. Világítani és énekelni: eljátszani a buddhista és a Dzsaj Bhím dalokat.

3.) Előző nap süssünk-főzzünk, szépen terítsünk meg, készítsünk ki édességeket, rágcsálni valókat. Estére meghívjunk a legközelebbi és legdrágább barátainkat és megvendégeljük őket. Ne felejtsük el meghívni a nem buddhista barátainkat sem ezeken a napokon. Hadd tudják, hogy ez a nap a mi ünnepünk.

4.) Nem kellene estére beterveznünk semmit ,ez nyilván való.(vegyük észre, hogy az EID estéjén a muszlim testvéreink mindig otthon és nem a dzsámiban vannak, a diwali ünnepen a hindúk is otthon maradnak nem pedig a mandirban, és a keresztény testvéreink is csak az éjféli misére mozdulnak ki otthonról.

5.) Április 14.-e és a májusi holdtölte előtt intézzük el idejében az ünnepi bevásárlásokat, ne aznap.

6.) Takarítani, festeni, díszíteni illik a házainkat az ünnep előtt.

7.) Rangoli rajzokat csinálunk színes porokból a földre a ház előtt, a Buddha Vihár előtt a közterületen és Buddha meg Bábászáhéb szobrainál.

8.) Akik távol vannak otthonaiktól el kellene őket érni, hogy ünnepeljenek otthon családjaikkal.

9.) Akiknek nincs szabadnapjuk, vegyenek ki szabadságot. Április 14.-én és a májusi holdtöltekor ünnepeljenek otthon.

10.) Új ruhát kell viselnünk ezen a napon. Reggel öltözzünk fehérbe.

11.) Nem kellene más programot tervezni az ünnep napjára. Pl. esküvőt, üzlet-szentelést, házavatót stb.

12.) Pancsa Szíla zászlót, buddhista díszeket is ki kell akasztani a házunkra, a Buddha Vihárra, az utcánkra és a Buddha vagy Bábászáhéb szobránál.

13.) Gyerekeknek könyveket ajándékozzunk ezen a napon, mert Dr. Ámbédkart is 16 évesen egy ajándékba kapott könyv indította el a szellemi útján.

Tudom, hogy sokan így tesznek, mi is ugyanezt követjük. Ha mi elkezdtük követni ezt, a szomszédaink is ugyanezt fogják tenni, mert a jó példa ragadós.
„बहुजनो कि मुल समस्या सामाजिक-आर्थिक समानता (उन्नती) हि नही बल्की बौद्ध धम्म की सांस्कृतिक पुनर्स्थापना करना भी है |”

Minden jót! Sunil Borkar

Fordította: Glonczi László Kubu

2 komment:

1 | Zsóka

2010. április 5. 21:17

Régen láttam ilyen sokatmondó képet!
Fantasztikus!

A tavalyi ünnepnapunknak nagy sikere volt. Az idén sem lehet ez másként!
Köszönjük Kubu, hogy már lélekben készülődhetünk!

2 | KUMÁR.

2010. június 21. 15:44

Békeség kedves barátaim.

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Vilmos nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 16
 • Mai oldal-megtekintések: 22
 • Összes látogató: 199500
 • Összes oldal-megtekintés: 2657071