Dzsaj Bhím Közösség

Levelek minisztériumnak, szolgáltatónak

2009.01.23. Kategorizálva: Címlap, Sajtó      Címkézve: , ,

Miért nem juthatnak kártyás mérőórához a sajókazaiak?

A kártyás villanyóra jelenthetné a megoldást a szegénységi csapdába jutott családoknak. Az Elmű-Émász nem segít. A labda a szociális tárcánál van.

„Sajókazán nyolcvankilenc család kártyás villanyóra felszerelését kezdeményezte az önkormányzatnál az elmúlt héten. (…) Kérjük az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Émász) vezetőjét, hogy fogadja a kérelmező Segítő Kéz Asszonygyülekezet vezetőit.”

Így szól az a levél, amelyet Varga Dénes írt nemrégiben az áramszolgáltatónak. Lapunk korábban beszámolt a mélyszegénységben élő hatgyerekes apa kálváriájáról, akit szabálytalan áramvételezésért ítéltek letöltendő börtönbüntetésre. A sajókazai asszonyok azért kezdeményezik a találkozót az Émász illetékeseivel, hogy a jövőben elkerülhessék a tartozások miatti áramkikötést. A településen sokan kerültek hasonló helyzetbe: évek óta gondot okoz, hogy a kikapcsolt órák miatt szabálytalanul vételezik az áramot a szegénységi csapdába került családok. A megoldást a kártyás villanyóra jelentené.

A megkeresésre azonban csak egy automata reagált: „Központi e-mail címünkre érkezett levelét köszönettel megkaptuk, tájékoztatjuk, hogy bejelentését fogadtuk, feldolgozása folyamatban van.” Biztos, ami biztos, e szöveget angolul és németül is megkapták a sajókazai asszonyok.

A sajókazaiak az összes postai és elektronikus elérhetőségre elküldték a levelet. Az elmúlt napig más visszajelzést nem kaptak. Az ügyfélszolgálati telefonszámon pedig a mérőóra számát kérik, de Varga Dénesnek ilyen már évek óta nincs.

Ki tudja, hogyan, de az Émász illetékes körzeti irodáinak nyilvántartása szerint a céget Varga Dénes ügyében nem keresték meg a sajókazai asszonyok. Boross Norbert, a cég szóvivője azt mondja, a kártyás mérőórának feltételei vannak, azt ugyanis csak az a szociálisan rászoruló kaphat, akit a település jegyzője nyilvántartásba vett. Ennek az eljárásnak törvényi szabályai vannak, a cég senkinek nem állapíthatja meg a szociális helyzetét. - Rossz lenne egyébként, ha olyan világot élnénk, hogy a piaci szolgáltatók belelátnának a pénztárcánkba - indokolja. Boross hangsúlyozza: az Elmű-Émász piaci alapon szolgáltat, az elfogyasztott energia ellenértékét mindenkinek ki kell fizetnie. A szociális problémák kezelése csak a piaci lehetőségek keretein belül lehetséges. A semmilyen jövedelemmel nem rendelkező családok anyagi támogatása állami, önkormányzati feladat, és ennek forrása a cégek és a magánemberek adója. Az Émász-Elmű - mondja - alapítványokat is támogat, ezzel fejezve ki a társadalmi felelősséget és szolidaritást. Azt is mondja, sok lehetőségük van a rászoruló családoknak arra, hogy az elmaradt számlájukat rendezzék. - Aki rendezni akarja, az tudja, függetlenül attól, hogy Budaörsön vagy Sajókazán él-e - szögezi le, hozzátéve: a szabálytalan áramvételezés lopás, kötelességük feljelentést tenni.

Adósságkezelő program a szociális törvény szerint csak a negyvenezer lakos feletti lélekszámú települések számára kötelező. Sajókazán alig élnek háromezernél többen, ezért a képviselő-testületnek nem kötelessége ilyen szolgáltatásról rendeletet alkotni. Nagy János jegyző - reagálva az Elmű-Émász- szóvivő felvetéseire - azt mondja: kizárólag az adósságkezelő programban kezdeményezhetnék a kártyás órák felszerelését a szolgáltatóknál, de mivel ilyen a településen nincs, nem is tudja nyilvántartásba venni a rászoruló családokat. A jegyző azt mondja, nem tud róla, hogy megkeresték volna őket a sajókazai asszonyok Varga Dénes ügyében. Pedig Sajókaza polgármestere a kártyásóra-igénylést visszaigazolta. Patthelyzet.

Varga Dénes korábban az államfőhöz fordult. Kegyelmi kérvényét több mint nyolcszázan támogatják. A sajókazaiak ügyében a filmes szakma is megmozdult. Salamon András rendező adománygyűjtést szervez a 40. filmszemlére, hogy a családok kifizethessék tartozásaikat. A különböző produkciós és gyártó cégek már úgy másfél millió forintot adtak össze. Vélhető, hogy jó eséllyel ki lehet majd fizetni a díjhátralékokat. De mi lesz azután? A családok újra csapdahelyzetbe kerülhetnek, hiszen munkájuk nincs, és honnan is lenne? A sajókazai asszonyok azonban reménykednek: most a szociális tárcához fordulnak. Tegnap levelet írtak Szűcs Erika miniszternek, akitől személyes találkozót kértek, hogy problémájuk hosszú távú rendezéséhez segítséget kaphassanak. Már ha ez a levél megérkezik.

Népszabadság, 2009. január 23.

Nincs komment:

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

Technikai szám:

2453 (Ha szeretnéd közösségünknek adód egy százalékát felajánlani, akkor szükséged lesz erre a technikai-számra.)

Közösségünk 1. rész

Közösségünk (1. rész)
A Dzsaj Bhím egy vidám köszöntés, tízmillió indiai így köszön egymásnak. Ők a dalitok. Büszke közösség, amelynek a múltban nagyon nehéz sors jutott. Szüleik, nagyszüleik mind halmozottan hátrányos helyzetű emberek voltak, s még ma is sokuknak naponta szembe kell nézni a kiszolgáltatottsággal.
Őseik több mint egy évezreden át a társadalom számkivetettjeiként éltek: mindenki irtózott attól, hogy megérintse őket. Mások a közelségüket is elkerülték, mert még az árnyékukat is szennyezőnek gondolták. Ha jártak iskolába, külön ültették őket, ha kaptak munkát, mindig a legpiszkosabb, legrosszabbul fizető munka volt az övék.

Közösségünk 2. rész

Közösségünk (2. rész)
A köszönésükkel - Dzsaj Bhím - arra emlékeztetik egymást, hogy ötvenhatban sikerrel megvívták a maguk forradalmát az emberi jogaikért. Szent ügy az övék, megdobbantja a mi szívünket is, mivel mi is találkozunk lenézéssel, elkülönítéssel. Mi is szeretnénk magunk mögött tudni a hátrányos megkülönböztetést.
A dalitok története olyan, mint egy mese.

Közösségünk 3. rész

Közösségünk (3. rész)
Élt egyszer száz évvel ezelőtt egy népes családban egy tizenhét éves érinthetetlen fiú, a neve Bhím. A 14 testvér közül ő volt a legkisebb, de kitűnt közülük, vágott az esze, mint a beretva. Felfigyelt rá egy dúsgazdag mahárádzsa, látta, hogy milyen szegény, s ösztöndíjat adott neki, hogy tanuljon. Bhím tudta, hogy az otthoni iskolákban csak előítélet és elkülönítés várna rá, ezért elindult világgá. Eljutott Londonba, New Yorkba, és minden tudományos fokozatot megszerzett. Már Dr. Ámbédkarnak hívták, amikor hazament, hogy ügyvédként szolgálja az övéit.

Közösségünk 4. rész

Közösségünk (4. rész)
Ámde otthon még mindig érinthetetlennek számított a hindú vallás szent könyvei szerint. Ezért összehívta a barátait, és mindenki szeme láttára elégette a Manu törvénykönyve című hindú szentiratot, amelyben írva vagyon, hogy a hindúk nézzék le az érinthetetleneket. Polgárjogi harcos lett belőle és egyre nagyobb tekintélye volt szerte az országban. Amikor India 1947-ben elnyerte függetlenségét, ő lett az igazságügyminiszter. Rábízták, hogy írja meg az ország alkotmányát. Beleírta abba, hogy a diszkrimináció tilos.

Közösségünk 5. rész

Közösségünk (5. rész)
A dalitok öreg korában megbecsülésük jeléül Dr. Bábászáhébnek (apámuramnak) szólították. Ő azonban szomorúan látta, hogy bár mindenki tiszteli őt is, a törvényeit is, a hátrányos megkülönböztetés bizony továbbra is fönnmaradt. Ekkor elhatározta, hogy szellemi kiutat mutat az embereknek. Mivel az ítéleteinket a hitünk határozza meg, vallási fogadalmat tett: „hindúnak születtem, de nem fogok hindúként meghalni”. Elhagyta a vallást, amely annyi szenvedést és megaláztatást hozott az érinthetetleneknek, a ma már dalitoknak.

Közösségünk 6. rész

Közösségünk (6. rész)
Sokat tanulmányozta a világ összes hitét. Olyan hitet keresett, amely egybehangzik a józan ésszel, a modern tudománnyal, és amely szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hirdet az emberek között. Úgy döntött: a 2500 évvel azelőtt élt indiai királyfi útját követi: Buddha követője lesz. A dalitok sorsán ezzel fordított a legnagyobbat, hiszen Buddhát világszerte tisztelik, s e híres fiára egész India méltán büszke. Dr. Ámbédkar megmutatta tehát, hogy mindannyian választhatjuk a megbecsültség útját: az ember változtathat a sorsán. A nagy szertartásra százezrek követték Ámbédkart Nágpúr városába 1956 októberében. Ez lett a buddhizmus újjászületése Indiában. „Apámuram” hat hét múlva meghalt.

Közösségünk 7. rész

Közösségünk (7. rész)
Akik akkor ővele együtt új világlátást fogadtak, ma nagymamák és nagypapák. Unokáik ma már annyian vannak, mint Magyarország egész lakossága. Követik Ámbédkar példáját: a legnagyobb nehézségeket is vállalják, hogy tanulhassanak, és élhessenek emberi jogaikkal.

Az összes rész egyben

Közösségünk

 • hattyu: Elnézést de ez nem Bogdán József A vajdasági papköltőről itt talál infot
 • Mikrobi: Derdák úr, Prohászka és XII. Pius nem volt antiszemita, ön viszont hazudik, közpénzt lop és provokálja a tisztességes embereket. Ha a Katoli
 • Bódi Roland: Boldogat Ámbédkárnak születésnapja alkalmából!!!
 • Lázi András: Boldog születés napot kíván a 10. gimi osztály!!!!!
 • február: Jól mongya hogy ezt nem szabadna,csak már ott tartunk teljesen természetes lett a megnyilvánulásban hogy te oda valo vagy cigány vagy stb stb...

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Elnök: Orsós János

  Cím:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon:
  +36-30-830-20-29, +36-30-866-32-04

  Levelezési cím:
  3510 Miskolc, PF: 567

  A Dzsaj Bhím Triratna Közösség számlaszáma:
  Raiffeisen Bank, 12001008-00156776-00100009

Mottó

Taníttass, lelkesíts és szervezkedj! (Dr. Ámbédkar)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Bernát és Felícia nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

Látogatóink

Részletek

 • Online: 4
 • Mai látogatók: 15
 • Mai oldal-megtekintések: 45
 • Összes látogató: 198229
 • Összes oldal-megtekintés: 2637399